logoigodlo

Kiszenie kapusty przez ,,Liski”

Nie tylko dorośli potrafią przygotować zapasy na zimę.  Grupa ,, Lisków” udowodniła, że potrafi kisić kapustę. W pierwszej części przedszkolaki zapoznały się z walorami zdrowotnymi popularnego polskiego przysmaku, jakim jest niewątpliwie kiszona kapusta. Dzieci miały okazje poznać kapustę wszystkimi zmysłami (wzrok, smak, zapach, dotyk). W drugiej części zajęć dzieci przygotowały kapustę i marchew do kiszenia. Następnie poszatkowaną kapustę wrzuciły do przygotowanych słoików i każdą warstwę przekładały marchewką i posypywały solą. Należy wspomnieć, że nie zapominały o jej dokładnym ugnieceniu w słoiku tak, aż kapusta puściła sok. Następnie słoiki z kapustą kiszoną został pięknie ozdobione. Za około 2 tygodnie sprawdzimy, jak smakuje nasza kiszona kapusta, pełna cennych dla zdrowia witamin.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kategorie

Ostatnie artykuły