Dzieci z grupy 3 latków podjęły wielkie wyzwanie pod hasłem „Robimy zdrowe i kolorowe kanapki”. Zanim jednak przystąpiły do zadania dowiedziały się, jakie wartości odżywcze mają warzywa. Na stolikach znajdowały się ułożone na talerzach: pieczywo, masło, ser, jaja oraz warzywa. Po umyciu rąk oraz warzyw dzieci przystąpiły do przygotowania kanapek. Samodzielnie układały dowolnie przez siebie wybrane produkty- u niektórych Smerfików powstały „kanapkowe miny”. Wszystkie dzieci z wielkim apetytem zajadały przygotowane przez siebie kanapki. Dzięki takim zajęciom dzieci kształcą w sobie odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijają kreatywność, wyobraźnię i dbałość o higienę podczas spożywania posiłku. Kanapki wykonane samodzielnie przez dzieci wyglądały pięknie i kolorowo, a smakowały pysznie i były pełne witamin