W czwartkowe przedpołudnie grupa „Smerfików” postanowiła zamienić się w małych kucharzy i upiec pyszne chrupiące gofry. Podczas zajęć dzieci dowiedziały się wielu ciekawostek na temat gofrów. Poznały zasady bezpiecznego korzystania ze sprzętu kuchennego, a także utrwaliły zasady higieny podczas posiłków . Z wielkim zapałem odmierzały składniki i wsypywały je do miski. Następnie odbył się pokaz pieczenia gofrów w przygotowanej gofrownicy. Zapachy roznosiły się po całym przedszkolu. Wszyscy z niecierpliwością czekali, aż gofry będą gotowe. Każdy mógł sam zdecydować z czym będzie je jadł. Do wyboru były owoce, bita śmietana, cukier puder. Gofry były tak pyszne, że co niektórzy skorzystali z dokładki. Wszystkie wyglądały apetycznie a smakowały jeszcze lepiej. Gofry wyszły wyśmienite.
Przedszkolaki uwielbiają takie kulinarne zajęcia, ponieważ to sama przyjemność spożywać to, co się samodzielnie przygotowało.